Карантин - не перешкода: під Дніпром на полювання виповзли агресивні каспійські полози

У Криничках на Дніпропетровщині чоловік зустрів неочікуваних «гостей», які щойно прокинулися та мали досить загрозливий вигляд. Далі на dnepr.name.

Про це розповів Ігор Матвій у своєму Facebook.

Ігор поділився фото дещо моторошної знахідки. Виявилося, що місцевому жителю вдалося спостерігати двох жовто-чорних змій великого розміру, які, певно, грілися на скупому березневому сонці.

Чоловік пише, що спершу обізвав холоднокровних красунь гадюками, але виявилося, що ці істоти ні хто інший, як каспійські полози, які занесені до Червоної книги України.

Наталія, яка теж є мешканкою Криничок, прокоментувала допис Ігоря, повідомивши, що змії на фото є каспійськими полозами та їх ще називають жовтобрюхами або зміями-собаками. Жінка каже, що змія є навіть корисною, бо знищує гадюк та пацюків, а у минулі часи на таких полозів полювали через їх смачне м’ясо та гарну шкіру. Виявилося, такий самий полоз мешкає і в неї на ділянці.

Довідка

 

Каспійський полоз, або жовточеревий полоз — велика змія з сімейства полозових. Він є найбільшою змією Європи. Може досягати 2 метрів у довжину. Поширений в Південній і Південно-Східній Європі до Поволжя і Східного Казахстану, і Передньої Азії. Також мешкає у степовій частині України.

Іншою особливістю цього виду є надзвичайно агресивна вдача. При наближенні ворога не ховається, а подібно до отруйної змії приймає форму спіралі, шипить та нападає на кожного, хто його зачепить. Висота стрибка – півтора – два метри, а цілиться полоз вдарити в обличчя. Він може напасти на людину, боляче вкусити до крові, але великої шкоди заподіяти не здатний. Після укусів в ранах можуть  залишатися зуби полоза.

Тільки-но ґрунт звільнився від снігу, десь в квітні – травні, каспійський полоз виходить зі сплячки та готується до полювання. Зазвичай, активний вдень, але у спекотні дні може перенести полювання ближче до сутінок.

Жовточеревий полоз є досить вертким, їжу добуває на поверхні землі, але може вилазити на дерева до 5-7 метрів вгору. Ховається у кам’яних  та ґрунтових розщелинах й норах тварин. Харчується переважно дрібними гризунами типу ховрахів, птахами, яйцями птахів та ящірками, рідше гадюками та іншими зміями (ефу, вужі). Здобич полоз хапає на ходу та заковтує живцем, а більшу за розміром – притискає потужним тулубом до землі, часто навіть не задавивши.

The website encountered an unexpected error. Please try again later.