Тварини Червоної книги: чому важко відшукати на Дніпропетровщині горностая?

Червона книга України нараховує 687 рідкісних тварин, які перебувають на межі зникнення, є в цьому переліку і горностай – дрібний хижак з родини куниць. За даними вчених, цю тварину можна було побачити ще в минулому столітті у Дніпропетровській області, яка входила до їхнього ареалу. У 2024 році навіть співробітники Дніпровсько-Орільського природного заповідника зізнаються, що горностаїв давно не зустрічали і наводять різні тому причини. Далі на dnepr.name.

Хто такий горностай?

Ці тварини відіграють важливу роль у підтриманні екологічного балансу, різноманітних процесів, які відбуваються у природі. Невеличке звірятко з довгими тілом, шиєю та короткими ногами виділяється трикутною головою з круглими вухами. Здавна цінувався горностай за гарне хутро, звірятко від 17 до 38 см завдовжки, при тому, що хвіст складає 35% від усього тіла. 

Для проживання ці тварини обирають відкриту місцевість або маленькі ліси, обов’язково – з вологим кліматом. Люблять ховатися в дуплах, норах, тому побачити горностая досить складно, він спритно уникає людей. Звірятка – чудові мисливці, здатні пробігти за добу до 15 кілометрів, але лише в теплу пору року. Взимку ж долають не більше 3 кілометрів. З харчуванням у них проблем не виникає, гризунів ловлять за допомогою нюху, комах – за звуком, рибу – вистежують очима. Навесні 90% їхнього раціону складають саме гризуни.

Чим корисний горностай?

Розмножуються ці звірятка не дуже активно – раз на рік, у кожному посліді може бути від 3 до 18 малюків, найчастіше – четверо. Живуть, в середньому, 1-2 роки, за гарних умов дотягують до 7 років. Дослідження вчених підтвердили, що горностай – дуже цінне створіння, яке необхідно берегти і намагатися вирощувати в заповідниках.

Звірятка приносять чимало користі:

  • контролюють популяцію гризунів, що підтримує природний баланс і запобігає епідеміям, шкоді сільськогосподарських врожаїв;
  • переносять на хутрі пилок з квітів, це важливо для запилення, розмноження рослин;
  • покращують грунт, бо копають нори, їдять залишки рослин, повертаючи землі корисні речовини.

Склалася думка, що горностаї досить кровожерливі, войовничі та сміливі, якщо бачать небезпеку, здатні кинутися на собаку або людину. Але подібне трапляється рідко, ці звірі більше люблять ховатися, що виходить у горностаїв Дніпропетровщини чудово. Якщо судити по звітах науковців.

Чому зникають горностаї?

Одна з версій – знищення в полюванні заради чудового хутра, в минулі століття такий товар охоче брали заморські купці, та й живих горностаїв теж купували. Варто згадати маленького хижака на руках фаворитки міланського двору Чечілії Галлерані, яку увіковічнив на картині Леонардо да Вінчі. Але, якщо за тих часів звірятка ще довіряли людям, то на початку 21 століття передумали це робити.

“У 1950-60 роки минулого століття у нас акліматизували різних тварин, зокрема, і горностая, – розповів у травні 2024 року журналістам видання “Днепр Вечерний” науковець Дніпровсько-Орільського природного заповідника Володимир Кочет, – але чи є він зараз на наших територіях, сказати важко. Офіційно підтверджених наукових даних поки що не маємо”. Фахівці пояснили: ці тварини суворо дотримуються територіальності, велике скупчення в одній місцевості для них неприйнятно. А ще майстерно ховаються, бо помічають людину набагато раніше, аніж вона їх, і уникають потрапляти на очі. 

“Востаннє горностаїв бачив у Дніпропетровській області відомий український зоолог Анатолій Губкін 30 років тому, – розповів журналістам “Днепр Вечерний” завідуючий кафедрою зоології та екології ДНУ Віктор Гассо, – Відомо, що з 1950-х років минулого століття їхня чисельність зменшилася, щонайменше, втричі, коли не вп’ятеро. Дослідники припускають, що горностаї перебралися до Комісарівського лісу П’ятихатського району та байрачних лісів поблизу Верхньодніпровська, але це – недостовірні дані. Вистежити такого дрібного хижака досить складно, він обожнює ховатися в лісових чагарниках. Хіба що відшукати нору, причаїтися та чекати”.

 На чисельність горностаїв впливають також погодні умови, зокрема, паводки, повені, які знищують тварин на великих територіях. Відіграє роль і наявність гризунів, адже малим хижакам треба харчуватися. А кількість мишей вже залежить від врожаїв зернових. Так що причин набирається чимало, хоча не можна впевнено сказати, чому саме поменшало на Дніпропетровщині горностаїв, і де вони знайшли собі притулок. Втім, доки триває війна, полювання під забороною, так що, можливо, ці звірятка встигнуть поповнити свою популяцію більш помітно для людей. 

Get in Touch

... Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.